Lúky v rodinných záhradách

Najlepší spôsob, ako dať vašej záhrade život a nefalšovaný prírodný vzhľad je použiť kvetnatú lúku. Možno vás v prvom momente napadne, že lúka patrí do krajiny alebo ovocného sadu. Avšak, moderné trendy v záhradnej architektúre kvetnaté lúky posúvajú oveľa ďalej. Prinášajú lúky z krajiny do malých mestských záhrad, do ulíc a parkov.


     Kvetnaté lúky do rodinných záhrad

Lúky určené na použitie v záhradách sú zmesi starostlivo vybraných druhov tráv, kvitnúcich kvetov a liečivých byliniek. Predstavte si ich lúku v starom sade a pridajte do nej trošku viac kvietkov. Môžu by pestré farebné, alebo ladené len do jednej farby, napr. biela krajková lúka, modrá zvončeková a podobne. Výberom osiva sa upravuje ich výška aj možnosť použiť lúčku na rôznych stanovištiach podľa podmienok na pozemku.

 

 

    Prečo sa začali lúky používať v záhradách?

Vplyvom zintenzívňovania poľnohospodárstva a výstavby sa lúky z krajiny vytrácajú. Zmizli i zo záhrad, kde ich vystriedal trávnik. Trávnik je však v našich podmienkach umelý, aby sa udržal pekný, treba s ním robiť pravidelné procedúry (kosenie, aerifikácia, verikutácia). Aby v ňom nerástla "burina" musíte doňho sypať herbicídy, hnojivá a inú chémiu, pri ktorej nemá šancu prežiť pôdny život.

 

Spolu s lúkami tak miznú aj vzácne druhy rastlín a živočíchov. Ak žijete v meste, skúste si spomenúť, kedy ste naposledy videli poletovať motýľa... Ubúdajú aj včely, lebo v trávniku a výsadbách ihličnanov nemajú dosť potravy. No a nakoniec znižuje sa aj úroda záhradkárov, lebo kvety nemá kto opeliť.

 

Jedninou cestou ako vrátiť prírodnú pestrosť späť je znovu pre ňu vytvoriť priestor, kde bude môcť prekvitať. Stačí malá časť rodinnej záhrady, školského dvora, parku v meste , priestoru medzi panelákmi.

 

 

     KAM SA LÚKA HODÍ

O umiestnení lúky rozhoduje spôsob, akým ju chcete využívať. Podľa toho sa pestuje buď na nízko, alebo na vysoko.

Nízka lúka- tzv. bylinný trávnik je nižší, rastlie pomalšie a viac znáša zošľapávanie. V rodinnej záhrade ho teda používame ako prirodzenú (prírodnú) náhradu klasického (neprirodzeného)trávnika.

Vysoká kvetnatá lúka sa navrhuje do menej využívaných častí záhrady. Buď pod stromy, alebo pred kríky.

Ľudia si ju radi kosia do rôznych tvarov, vykášajú si v nej chodníčky. Záhrada tak získa vždy iný vzhľad a romantický, vidiecky nádych.

Ak máte záhradu malú, kvetnatú lúku môžete použiť v jej okrajoch ako pohľadový záhon. Na hru s loptou tieto časti nepotrebujete. Práve naopak, ak ich nebudete musieť každý týždeň kosiť, zostane vám viac času pre rodinu.

 

 

 

     Ako sa treba o lúku starať?

Až lúka vyrastie, musí sa kosiť. Intenzitu kosenia si zvolíte sami podľa toho, ako ju budete využívať. Vysokú lúku stačí kosiť len 1-3krát do roka. Ak chcete bylinný trávnik, kosenie bude intenzívnejšie.

Kvetnatú lúku na rozdiel od trávnika nehnojíme. Nepotrebuje výživnú pôdu, ba skôr naopak. To je všetko, žiadna chémia proti burinám, žiadne prevdušňovanie, sekanie plste, odstraňovanie machu a iné pre prírodu nezmyselné aktivity.

 

Prečo je lúka lepšia ako trávnik?

 

+ šetrí čas i peniaze.

Dospelé lúky nepotrebujú zavlažovanie, nemusíte po nich behať pravidelne s kosačkou, nekupujte na ne hnojivá, neplatíte za vertikutáciu a aerifikáciu, herbicídy.

 

+ obsahuje liečivé a jedlé rastliny. Môžete využiť na čaje, šaláty aj domáce likéry.

 

+ je zdravým prostredím pre deti. Lúka sa nehnojí umelými hnojivami, ktoré sú pre deti jedovaté. Deti si v lúke môžu pestovať bližší vzťah ku prírode, majú v nej množstvo inšpirácií pre hru. V lúke sa stále niečo deje, hýbe, rastie, mení. Je to prostredie plné podnetov pre detskú predstavivosť.

 

+ vytvorí jedinečnú atmosféru a dodá záhrade život. Je farebná. Vonia. Leskne sa na nej rosa. Poletujú nad ňou motýle. Cvrlikajú svrčky. Vracia nás späť do skutočnej prírody.

 

+ lúkou podporujete rôznorodosť druhov a stabilitu prírody. Je najbohatší biotop.

 

lúka do záhrady

     Čo by vám mohlo vadiť...

Kvetnatá lúka má ako všetko v prírode svoj čas. Semená vzchádzajú postupne a rastlinky sa vyvíjajú pomaly. Najlepšie je vysiať ju na jeseň. V prvom roku ju treba kosiť na kratšie, aby sa vytvorili podmienky aj pre rast jemnejších rastliniek. Porast sa tak zaplní, ale na úplné kvitnutie si  treba počkať do druhého, alebo tretieho roka.

Kým teda kvetnatá lúka dorastie do krásy, musíte sa vyzbrojiť asi ročnou trpezlivosťou.

 

 

Za vrchol využitia lúk v záhradnej architektúre by som určite označila olympijský park v Londýne. Lúky sú v ňom vysiate na veľkosti 10 futbalových ihrísk. Za celou myšlienkou stoja dvaja odborníci na trvalky. Jedného z nich som mala možnosť stretnúť, takže napínavý príbeh tvorby parku sa v týchto blogoch ešte objaví :-).

Ak chcete byť na to upozornený, dolu na stránke je formulár, kde sa môžete zapísať do newslettera. Aby som Vás navnadila, prezradím, že pár týždňov pred začiatkom olympiády museli všetko pokosiť.

 

 

 


« Späť na zoznam