HYDROPÓNIA - inteligentné pestovanie rastlín

Hydropónia je jednoduchý spôsob pestovania izbových rastlín, pri ktorom by ste mali uspieť, aj keď nerozlišujete pažítku od lipy. 


Ak ste čítali článok o 5 nevýhodách interiérových rastlín pestovaných v zemine a máte skúsenosť s niektorým z opisovaných problémov, určite vás poteší, že hydrokultúrne pestovanie interiérovej zelene ich vyrieši všetky!

 

 

     ČO JE HYDROPÓNIA?

 

Hydrokultúra, u nás ľudovo označovaná aj hydropónia, hydroflóra, hydrofónia alebo kvetiny v guličkách, je nenáročný spôsob pestovania interiérovej zelene v minerálnom substráte úplne bez zeminy.

Vychádza z poznatkov, že pre život rastlín sú potrebné iba svetlo, kyslík, voda, teplo a živiny. Zemina potrebná nie je, ak dokážu rastliny prijať živiny z roztoku. Možno vás napadne, že to nemôže fungovať. Avšak aj v prírode je viacero rastlín, ktoré žijú úplne bez pôdy - napríklad orchidee vysoko v konároch stromov alebo vodné rastliny plávajúce na hladine.

 

 

     Výhody hydropónie

  1. jednoduchá starostlivosť - jednoznačnosť, čo a kedy treba urobiť

  2. dlhý interval polievania (10 dní - 3 týždne)

  3. hydroponické rastliny netreba pravidelne presádzať

  4. zdravé rastliny, odolnejšie voči škodcom a chorobám

  5. substrát sa "nevyčerpá" a "neunaví", takže sa môže opakovane použiť

  6. hygienicky nezávadný spôsob pestovania vhodný pre alergikov

  7. bez zápachu                                                                                                                                                   

 

 

       

       princíp, pREČO HYDROPÓNIA FUNGUJE?

 

Podstatou hydrokultúrneho pestovania izbových rastlín je, že sa vôbec nepoužíva klasický zeminový substrát. Namiesto neho sú rastliny pestované v hydroponickom substráte - "guličkách". Najčastejšie sa stretnete s pomenovaním keramzit, hydroton alebo LECA (Light Expanded Clay Aggregate). Stále sa jedná sa o ten istý substrát vyrobený z expandovaného íľu pri vysokej teplote (cca 1150 °C). Odlišné názvy sú otázkou krajiny pôvodu. 

hydroponický substrát

 

Keramzit je porézny, preto dokáže do seba načerpať veľké množstvo vody a spätne ho uvoľniť. Rastliny tak majú vlahu bez toho, aby ich korene stáli vo vode.

 

V medzerách medzi jednotlivými guličkami je priestor pre vzduch odkiaľ korene čerpajú kyslík na dýchanie. Vďaka tomu, že si keramzit stále zachováva tvar guličiek, je zabezpečená dlhodobá kapilarita i prevzdušnenie. Toto je dôvod prečo hydropóniu netreba presádzať.

 

Pri zeminovom pestovaní sa póry vzduchu polievaním vytlačia. Ak sa rastliny pravidelne nepresádzajú, ich korene začnú z nedostatku kyslíka odumierať. V nadzemnej časti sa odhnívanie koreňov prejaví ako vädnutie. Zálievka, ktorou by sme chceli rastlinu zachrániť pred zvädnutím, situáciu ešte zhorší. 

 

A keďže sa pri hydrokultúre vôbec nepoužíva zemina, zbavíte sa aj ďalších problémov s ňou súvisiacich -  mušiek vyletujúcich z kvetináča,  povrchových plesní  a  alchýmii s miešaním substrátu vhodného pre danú rastlinu. Jediné, na čo si treba dať pozor je, aby bol keramzit určený na pestovanie rastlín, pretože sa vyrába v rôznej kvalite aj pre stavebné účely. 
 

 

 

     JEDNODUCHá starostlivosť o hydropóniu

 

hydropónia, hladinomerPodľa hladinomera vždy viete, kedy treba poliať a koľko vody rastlina potrebuje. Pohyblivá časť - plaváčik ukazuje, či v kvetináči je, alebo nie je voda. Ak si nie ste istý, stačí nakloniť kvetináč na stranu hladinomera. Jednoduché pravidlo hovorí, že hydroponické rastliny polievame raz za 14 dní zvyčajne na optimum. Keď klesne plaváčik hladinomera na dno, treba počkať približne 3 dni. V tomto suchom období korene dýchajú. Voda nasiaknutá v póroch keramzitu však zabezpečí dostatočnú vlahu, aby korene nezaschli. 

 

Hladinomer má aj ukazovateľ hnojenia. Ak používate dlhodobopôsobiace hnojivo, pri každom hnojení si jednoduchým pootočením vrchnáka hladinomera nastavíte termín ďalšej aplikácie.

 

 

 

     Ideálna pre  Dovolenkárov

Ako som spomínala vyššie, základný interval na polievanie hydropónie je 14 dní. Ak však potrebujete odcestovať na dlhšie, môžete rastlinu poliať ešte viac a tým predĺžiť interval zálievky zhruba o týždeň. Nemalo by to byť pravidlo, ktorým si natrvalo uľahčíte starostlivosť o zeleň. Dôležité je ale, že rastliny vám to budú z času na čas bez problémov tolerovať. 

 

 

     bezpečná pre alergikov

Hydropónia je veľmi hygienický spôsob pestovania interiérových rastlín. V substráte sa nemnožia škodlivé baktérie a plesne. Naopak, rastliny sú vďaka užitočným baktériám na koreňoch významným regulátorom škodlivín vo vzduchu. Pohlcujú prchavé plynné látky, zachytávajú na listoch prach, zvlhčujú ovzdušie. V zahraničí sa preto bežne hydropónia používa v zdravotných zariadeniach, nemocniciach a priestoroch so zvýšenými nárokmi na hygienu. Význam použitia hydropónie je na mieste aj v priestoroch, kde sa zdržiava viac ľudí alebo pripravuje a podáva jedlo.

 

 

   sPRÁVNY typ zelene PRE FIRMY

Základnú údržbu kancelárskej zelene - polievanie a hnojenie -  vďaka jednoduchej starostlivosti pri menšom počte nádob zvládnete sami. Odborné ošetrenie - prestrihanie rastlín a čistenie - vám bude stačiť objednať dvakrát do roka. Hydropóniou v porovnaní s rastlinami pestovanými klasicky v zemine (ktoré treba  polievať aspoň raz za týždeň a pravidelne presádzať) určite ušetríte. 

 

 


« Späť na zoznam