5 nevýhod izbových rastlín pestovaných v zemine

Prečo je tradičné pestovanie izbových rastlín pre bežných ľudí skôr nočná mora ako príjemný koníček? Radšej sa kvetov zrieknu akoby mali pozerať, ako hynú. Na vine nemusí byť ani tak nedostatok vedomostí o pestovaní interiérovej zelene, ale skôr to, že ju pestujú tradične - v zemine.


Zeminové rastliny boli u nás dlho jediný spôsob pestovania izbových kvetín. Stále sú veľmi obľúbené najmä kvôli nižšej vstupnej cene.  Ich najväčšia výhoda určite spočíva v tom, že ich ľahko zoženiete takmer všade. U švédskeho predajcu nábytku, či dokonca v supermarkete o regál ďalej od pečiva. Čerstvý tovar majú vo štvrtok. Kvalitu týchto rastlín nebudem posudzovať (a nemyslím to vôbec ironicky). Skôr chcem poukázať, prečo je toto pestovanie v dnešnej dobe prekonané.


Takže, rastliny pestované v pôde majú 5 nevýhod:

    

     1. TREBA ICH PRESÁDZAŤ

Polievaním sa mení štruktúra pôdy. Jednotlivé častice sa stláčajú, substrát sa zhutňuje a vytláča vzduch. Korene tak majú stále menej kyslíka na dýchanie. Ak sa rastlina každý alebo každý druhý rok nepresadí, korene začnú chradnúť, čo sa prejaví na celej nadzemnej časti. Nutnosť presádzania rastlín pestovaných v zemine by mali zvažovať najmä firmy. Náklady na takúto údržbu zelene počas rokov totiž pekne ponabiehajú.

 

 

     2. Ako a koľko polievať?

Pokiaľ nie ste skúsený pestovateľ, pravdopodobne máte problém ako často a koľko vody im naliať. V návodoch zapichnutých v kvetináči novej rastliny býva stručná informácia – zalievať mierne. Iná miera je však pri 30cm rastline, iná pri 120cm. Takže, koľkoa ako často je to mierne?

Ešte lepšia je informácia „substrát nenechať preschnúť“. Ak sa jej budete držať, s pravdepodobnosťou blížiacou sa k určitosti narazíte na problém č.3.

 

 

     3. MUŠKY v kvetináčoch

Malé, čierne a otravné. Lietajú okolo pracovného stola a zo zásady padajú do kávy alebo čaju. Volajú sa smútivky a i keď je to škodca, ktorého larvy požierajú korene rastlín, hlavu v smútku z nich budete mať i vy. Vlhký zeminový substrát je pre ne ideálne prostredie. Ľahko si ich prinesiete z obchodu, ťažko sa ich zbavíte.  

 

 

 

     4. TREBA IM KUPOVAŤ NOVÉ KVETINÁČE

A to pomerne často. Aj keď nie celkom pri každom presádzaní, ale približne každé tri roky budete musieť izbovým kvetinám kupovať nové nádoby. Z hľadiska inovácie interiéru to však môže byť celkom príjemná záležitosť - ak s tým súhlasí aj peňaženka.

 

 

     5. Čo s kvetmi počas DOVOLENKy?

Psychológovia odporúčajú aspoň raz do roka 14-dňovú dovolenku. Vačšina z nás si ju najradšej berie v lete, aby si vychutnala teplo niekde pri mori alebo pred horúčavou utečieme do hôr.

 

Izbové rastliny zostanú v teple domova napospas sami sebe či susedom. (Napriek tomu, že niektoré  z nich májú domovinu práve tam, kde ste sa vybrali na dovolenku a takýto pobyt by im tiež prospel...).

 

Ak máte susedov „kvetomilov“, vyhrali ste. Ak však nenájdete dobrodinca, ktorý sa postará o vaše izbové rastliny počas dvoch týždňov, máte dve možnosti. Môžete ich buď poriadne poliať a dúfať, že nezačnú hniť, alebo poliať menej a dúfať, že sa vám zvädnuté kvety podarí po návrate vzkriesiť.

 

Týmto článkom vás nechcem odradiť od pestovania interiérovej zelene. Je prípravou na ďalší, v ktorom vysvetľujem, ako elegantne sa dajú všetky tieto problémy vyriešiť.


« Späť na zoznam