Ako správne riešiť zeleň v interiéroch?

Neberte zeleň v interiéroch len za doplnok. Skúste o nej premýšlať už pri architektonickom návrhu a budete prekvapený, ako sa dá použiť.


Ľudia akosi podvedome milujú zeleň, a preto sa ňou radi obklopujú. Kupujú si kvety do bytu, nosia si kvety do kancelárie. Izbové rastliny nájdete na recepciách v hoteloch, v reštauráciach, v školách i v zdravotníckych zariadeniach.

 

Najmä vo veľkých priestoroch sú veľakrát rastliny pestrou zbierkou, ktorú si priniesli tí, čo majú kvety radi alebo ich už doma nezmestili do izby. Rastliny sa ale často nedostanú na miesto, ktoré im vyhovuje (nedostatočné svetlo, prievan, teplo z radiátora,...). Výsledkom tak býva mix rôzne pekných aj nepekných rastlín. Zmes všakovakých kvetináčov a plastových obalov, tanierikov a podšálok, mištičiek a iných "dekoračných" predmetov.

Sami uznáte, že v priestoroch, ktoré majú budovať váš imidž - či už osobný, alebo firemný - takáto zbierka pôsobí prinajlepšom rozpačito.

 

Na interiérovú zeleň treba myslieť už pri počiatočnom návrhu zariaďovania miestností.

 

 

 

Rovnako ako s rozmiestnením nábytku, treba počítať aj s umiestnením rastlín. Zeleň tak nebude len akýsi doplnok, ale plnohodnotná súčasť interiéru.

  1. Bude sa jej dať vybrať vhodné miesto, čím sa výrazne predĺži jej fungovanie a estetický dojem.

  2. Kvetiny nemusia zaberať len nepotrebné miesta v kútoch. Rastliny sa dajú použiť kreatívne. Môžu visieť na stene ako živé obrazy alebo byť priamou súčasťou nábytku (čím ušetríte za kvetináč).

  3. Budete si môcť vyberať z väčšieho množstva rastlín - keďže sa už nemusíte obmedzovať len na nevyužité miesta.

 

Keď k interiérovým rastlinám pristúpite z opačného konca, ako ste zvyknutý, otvoria sa vám nové pohľady na jej použitie. Nechajte sa inšpirovať napríklad touto kanceláriou firmy Pons + Huot v Paríži s výstižným názvom ‘Forest Through the Table’.

 

kvety v kancelarii

 

kvetiny v kancelarii

 

interiérová zeleň

 

kvety do kancelarie

 

hydroponia    

 

Ak premýšľate nad interiérovou zeleňou, kontaktujte nás! Vypracujeme vám projekt, zrealizujeme ho a postaráme sa aj o údržbu.

 

 

Foto:Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossibles

zdroj:www.archdaily.com

 


« Späť na zoznam