Kvety bojujú proti únave v práci

Máte dobrého šéfa, super kolegov, prácu ktorá vás baví, modernú kanceláriu, pravdepodobne v nejakom novom bizniscentre, všetko pekne zariadené a napriek tomu sa v práci necítite dobre?


Ak vás alebo vašich kolegov trápi niečo z nasledujúcich symptómov:

  •       podráždenie očí a hrdla                                                          

  •       vyschnutá sliznica nosa, upchatý nos alebo nádcha

  •       podráždenie pokožky

  •       precitlivelosť na vône

  •       bolesti hlavy a únava

  •       slabá koncentrácia

prejavujú sa u vás príznaky, ktoré sa označujú ako " Sick building syndrom" - Syndróm chorých budov. Je reakciou na nezdravý vzduch, ktorý v budovách dýchame. Z podláh, náterov na stenách, kobercov, lepidiel v nábytku, obrazoviek počítača ale i z nás ľudí sa uvoľňujú látky, ktoré spôsobujú spomínané nepríjemnosti. Zvláštnosťou príznakov našťastie je, že väčšinou odídu, keď sa človek dostane na čerstvý vzduch.

 

Úrad pre životné prostredie v USA zaraďuje znečistenie klímy v obytných miestnostiach škodlivými látkami medzi päť najnebezpečnejších hrozieb pre ľudské zdravie. Príčinami "zlého vzduchu" sú vzduchotesné okná (často bez možnosti vetrania), stavebné materiály, nátery, podlahy a koberce, z ktorých sa uvoľňuje formaldehyd, xylén, toluén, trichlóretylén, chloroform, amoniak, alkohol a acetón. K tomu sa pridávajú látky, ktoré produkuje človek a elektrotechnika.

 

Rastliny sú schopné filtrovať alebo meniť chcemické zloženie škodlivých látok a tak zlepšovať čistotu vzduchu v miestnostiach. Prirodzene tiež uvoľňujú do prostredia vlahu, čím dokážu zvýšiť vzdušnú vlhkosť až o 10%.

 

V budovách strávime denne 90% času, preto ak trpíte syndrómom chorej budovy, dbajte na to, aby ste mali vo svojom okolí správne rastliny v dostatočnom množstve,  ktoré vám pomôžu prirodzenou cestou odstániť jeho príčiny. Ak potrebujete v tejto veci poradiť, radi s tým pomôžeme.

 

 


« Späť na zoznam