Rastlina mesiaca FEBRUÁR

Každý mesiac vám predstavíme jednu bežnú rastlinu neobyčajným spôsobom.


Pre február je to Scindapsus, Epipremnum, Potos, alebo Divoký jano - stále tá istá kvetina len iný názov. Možno si poviete, čo je na tejto rastline nezvyčajné, veď je takmer všade. A máte pravdu Scindapsus je rastlina superľahká na pestovanie, preto je zaradená medzi najobyčajnejšie izbové kvetiny.

Má však mimoriadnu schopnosť prečisťovať vzduch od škodlivín a podľa NASA sa Scindapsus nachádza v prvej TOP 10 rastlín so schopnosťou čisťiť vzduch.

 

 

prírodná čistička vzduchu

 

Výskumy NASA, Univerzity v Lille a CSTB v Nantes potvrdili, že Scindapsus je účinný v absorbovaní formaldehydu, oxidu uhoľnatého, toluénu, benzénu a hexánu. Cez dýchacie orgány rastlín - prieduchy - sa škodliviny dostávajú do jej tela kde sa rozložia. Rastline to nevadí, dokonca z toho profituje.

Pre túto vlastnosť je Scindapsus ideálnou zeleňou do kancelárií a domácností. Umiesťnite ju čo najbližšie k tlačiarni, alebo podobnému zariadeniu, aby mohla naplno pracovať.

 

 

 

Starostlivosť o rastlinu

 

Divoký Janko je supernenáročný na pestovanie. Vystačí si aj so slabším svetlom, znesie ak ho občas zabudenete poliať, nevyžaduje rosenie listov.

 

Staršie rastliny majú dlhé výhonky, ktoré môžete upevňovať o konštrukciu a ťahať do výšky pomocou sponiek a drôtikov, alebo ich nechajte voľne visieť zo skrinky.  Nám sa viac osvedčilo pestovanie visiacich rastlín ako tých na konštrukcii. Ak nepočítame korene, ktoré vyrastajú na stonke len vo vlhkom prostredí, tento druh nemá dobré prichytávacie orgány a je mu prirodzenejšie visieť.

Keď sa vám budú zdať výhonky príliš dlhé, nebojte sa ich odstrihnúť. Z očka pod rezom zvykne vyrásť nový púčik. Odstrihnutú stonku môžete ešte narezať na menšie časti a nechať zakoreniť vo vode, alebo priamo v pôde.

Na to, aby ste mali veľké zdravé listy potrebujete rastlinku pravidelne hnojiť. Inak sa jej listy začnú postupne zmenšovať. V našej ponuke máme hnojivo, ktoré je prírodné a funguje skvelo.

 

 

 

POUŽITIE SCindapsus v praxi

 

Vďaka nenáročnosti a priaznivej cene používame Scindapsus najmä tam, kde chcete "za málo peňazí veľa muziky". A vôbec neplatí, že vyzerá obyčajne. Veď posúďte sami.

 

scindapsus

 

scindapsus

 


« Späť na zoznam