Čo s nádobami, keď odkvitnú letničky

Inšpirácie, ako vysadiť nádoby ku dverám a na okná, aby vám robili radosť aj v zime.


Ak sa chystáte odpratať nádoby po letničkách niekam do pivnice, skúste im toho roku dať ešte šancu. Vôbec nevadí, že obdobie, kedy kvitli v hrantíkoch na parapete muškáty a surfínie je už preč.  Okná, terasy, balkóny, či vstupy do domu nemusia zostať prázdne.

 

1. JESENNÉ A ZIMNÉ KVETY

Príroda ponúka mnoho rastlín, ktorých kvety znesú mierne mrazíky. Počnúc chryzantémami vo všetkých možných farbách cez cyklameny, hortenzie a čemerice.

 

           

 

2. premyslené KONÁRIKY

Veľa kríkov na jeseň krásne prefarbuje alebo má v zime žiarivú farbu borky. Za spomenutie stojí určite červenosfarbený Cornus alba 'Sibirica', žltosfarbený Cornus  stolonifera 'Flaviramea' , zelené druhy Cytisus sp.. Ak na konárikoch zostanú aj výrazné plody, je to ďalšie plus. Takýchto krov je až-až. Môj obľúbený je Eonymus europaeus s neprehliadnuteľnými ružovo - oranžovými plodmi, ktoré vyzerajú ako kvietky. Perfektný!

Pohľady okoloidúcich určite upútajú aj netradičné rastové formy rastlín - pokrútené konáre má lieska Corylus avellana 'Contorta', previsnuté bývajú vŕby, skalníky, smrekovce.

 

 

 

3. Stálezelené listnaté a ihličnaté dreviny

S nimi nič nepokazíte. Tuje sú väčšinou už opozerané, preto ak chcete byť originálny, skúste radšej borovice a smreky. Nevýhodou stálezelených rastlín je, že vyzerajú celý rok takmer rovnako. Aby ste sa vyhli jednotvárnosti, skombinujte ich s niečim premenlivým. Napríklad v košíku nižšie sa môže na jar šiška vymeniť za hniezdo s vtáčikom alebo cibule hyacintov.

 

 

 

4. Poriadny kvetináč

No a samozrejme kvetináč. Ak si budete kupovať nové nádoby, materiál musí byť mrazuvzdorný! Kvetináč musí mať určite na spodu dierku, ktorou bude odtekať voda. Inak vám začnú rastliny hniť. Ak plánujete trvalú kompozíciu, je dobré, keď nádobu z bokov vysteliete polystyrénom. Ochráni korene pred rýchlymi výkyvmi teplôt. Zoberte teda radšej väčšiu nádobu.

 

V našej ponuke kvetináčov nájdete mnoho elegantných kúskov, ktoré sú vyrobené špeciálne na exteriérové použitie.

 

 

 

5. KOMBINUJTE, KOMBINUJTE, KOMBINUJTE

Ideálne je namiešať v jednom kvetináči viacero prvkov - listy, konáriky, listy, plody, kvety, šišky, kôru, mašle, sviečky, vtáčiky,... Niektoré časti budú celoročné, iné sa môžu meniť podľa ročného obdobia.

Určite si, čo bude dominanta a k nej vyberajte niečo kontrastné, alebo iba doplňujúce, čo nechá dominantu vyniknúť. Je to klišé, ale kreativite sa medze nekladú :-).

 

Ak si nie ste istý, ktorá rastlina bude vhodná pre vašu terasu, balkón, či parapet. Ozvite sa.  Radi vám poradíme s výberom rastlín i doplnkov.

 

 

 

 

 

 

jesenny aranzman

 

 

 

 

 

 

zdroj: www.blooms.de

 

Ďalšie obrázky nájdete i na našej facebook stránke. Takže inšpirujte sa a tvorte s nadšením!


« Späť na zoznam